O co w tym wszystkim chodzi ??

Na czym Polega Dieta hCG +500 ? ? ?


  Przekopiowałem te informacje z takiej strony www.dietkahcg.pl bo nie chciałem przepisywać tego samego, a myśle ze warto zeby w jednym miejscu było wszystko  co moze się przydać przystępującym do diety

     Angielski endokrynolog dr A.T.W Simeons  odkrył ,że podawanie  małych dawek hCG w połączeniu z  nisko kaloryczną  dietą , której dzienne spożycie  wynosi 500 kalorii pozwala na pobudzenie gruczołów podwzgórza , które uruchamiają  spalanie nadzwyczajnych zapasów tłuszczu , oraz przestawienie samego podwzgórza w nowy tryb pracy i przyspieszenie metabolizmu. Wg doktora Simeonsa człowiek posiada trzy rodzaje tłuszczu :tłuszcz tkankowy inaczej strukturalny  (wypełnia luki między różnymi organami, otacza nerki miękką i elastyczną osłoną, chroni naczynia wieńcowe oraz sprawia ,że skóra jest gładką i jędrną ,chroni stawy , tworzy sprężystą wkładkę pod kośćmi stóp ,dzięki której możemy normalnie chodzić), tłuszcz zapasowy stanowiący normalną rezerwę paliwa (rozmieszczony w całym ciele, rezerwa energii) i występujący u ludzi otyłych tłuszcz zapasowy anormalny (to właśnie ten najbardziej „kłopotliwy” tłuszcz na brzuchu, biodrach, pośladkach, udach, ramionach, barkach i szyi), który w założeniu też powinien być rezerwą energetyczną , ale organizm nie spala go  . Metoda , jak żadna inna nie narusza w czasie odchudzania tłuszczu strukturalnego oraz podstawowych zapasów tłuszczu , a także nie doprowadza do spalania mięśni podczas diety , redukowany jest jedynie tłuszcz zapasowy anormalny.       Po zakończeniu kuracji skóra jest jędrna, nie wisi i nie jest pomarszczona. Przy dostosowaniu się do pełnych zaleceń nie pojawia się efekt yo-yo , co jest spowodowane faktem , że oprócz pozbycia się anormalnych zapasów tłuszczu , "zresetowane" zostaje podwzgórze, które jest odpowiedzialne za zarządzanie gospodarką magazynowania zapasów tłuszczu i po kuracji działa poprawnie. Oprócz tego , poprawia się nasze samopoczucie , a nasze stawy wreszcie są odciążone , kto ma problem np. z kolanami czy biodrami wie o czym piszę ...       A teraz krótko o hCG  : inaczej jest to gonadotropina kosmówkowa , jest to substancja wytwarzana przez kobiety w trakcie ciąży. Pobudza ona podwzgórze uwalniając nagromadzone zapasy tłuszczu , dzięki czemu gwarantuje to dziecku potrzebną energię. Według badań przeprowadzonych na wydziale położniczym Uniwersytetu Nowego Meksyku , poziom hCG u ciężarnych kobiet jest najwyższy w trakcie 10-tego tygodnia i osiąga stężenie ok. 3.000.000 IU czyli 24 do 15 tysięcy razy więcej  niż dzienna dawka ( 125 - 200 IU ) stosowana podczas kuracji odchudzającej wg DR. Simeonsa ,        Podawanie małych dawek hCG ( 125 IU do 200 IU dziennie ) , wraz z niskokaloryczną dietą 500 kalorii uruchamia proces spalania zablokowanego tłuszczu , bez naruszania mięśni. Niskokaloryczna dieta , która nie przekracza 500 kalorii dziennie jest możliwa tylko w połączeniu z hCG - nie czuje się wówczas głodu ,a dodatkową energię pozyskuje się ze spalonych zapasów ponadprogramowego tłuszczu  to jest od 1500 do 3000 ( a nawet 4000) kalorii , właśnie dzięki hCG i to jest powód dla którego można stosować tak niskokaloryczną dietę .W trakcie trwania kuracji z hCG spala się przeciętnie 0,4kg do 1kg zbędnego tłuszczyku na dobę.


Dieta HCG + 500 składa się z trzech faz:


      1. Faza I -spalanie tłuszczyku : 


W Fazie I stosujemy kurację odchudzającą , która trwa 26 dni lub 43 dni
- Kuracja 26 dni  : pierwsze 2 dni polegają na obżeraniu się i jednoczesnym podawaniu od 125 do 200 IU hCG dziennie , następne 21 dni polegają na podawaniu 125 do 200 IU hCG dziennie wraz z dietą 500 kalorii dziennie , następne 3 dni polegają na utrzymaniu diety 500 kalorii bez podawania hCG , w tych trzech dniach hCG jest nadal obecne w naszym organizmie. Kończy się Faza I i przechodzimy do Fazy II , która trwa 21 dni , a następnie przechodzimy do Fazy III która trwa resztę życia .- Kuracja  43 dni : pierwsze 2 dni polegają na obżeraniu się i jednoczesnym podawaniu od 125 do 200 IU hCG dziennie , następne 38 dni polegają na podawaniu 125 do 200 IU hCG dziennie wraz z dietą 500 kalorii dziennie , następne 3 dni polegają na utrzymaniu diety 500 kalorii bez podawania hCG , w tych trzech dniach hCG jest nadal obecne w naszym organizmie. Kończy się Faza I i przechodzimy do Fazy II , która trwa 38 dni, a następnie przechodzimy do Fazy III która trwa resztę życia . Przy tej opcji może nastąpić uodpornienie organizmu na hCG co jest naturalne ,  z reguły występuje ono po 40 zastrzyku , lub 40 dniach podawania kropli , dlatego kuracja „43” dni sprowadza się do podawania 40 zastrzyków lub przyjmowania kropli przez 40 dni .Potrzebne jest około 6 tygodni aby odporność organizmu na hCG została utracona . Może się zdarzyć , że organizm uodporni się szybciej np. po 35 dniach , czego skutkiem jest odczuwalny silny głód , który nie występuje podczas kuracji, wtedy należy zakończyć przyjmowanie hCG i przejść do  Fazy II. Aby spowolnić odporność organizmu na hCG stosuje się metodę która polega na przyjmowaniu przez 6 dni w tygodniu dawki hCG + dieta 500 kalori każdego dnia a następnie zrobieniu jednego dnia przerwy w podawaniu hCG , dalej trzymając dietę 500 kalori , w dniu przerwy podawania hCG odczuwalny jest lekki głód .Powtarza się ten cykl , w każdym tygodniu pamiętając o jednym dniu przerwy   (zawsze jest to ten sam dzień).Faza I ma na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej ,zaczyna się ona na  obżeraniu trwającym pierwsze dwa dni (im tłuściej tym lepiej - ma nas to  przygotować do następnych dni) podając jednocześnie hCG od 125-200 IU dziennie o tej samej porze np.  8 rano , przez następne 21 dni lub 38 dni jeśli wybraliśmy dłuższą kurację (43dni) obowiązuje nas dieta 500 kalorii + hCG od 125 do 200 IU dziennie o tej samej porze, następnie po zakończeniu 21 dni lub 38 dni stosujemy jeszcze 3 dni z dietą 500 kalorii , ale już bez podawania hCG , ponieważ jeszcze przez 72 godziny po ostatnim zastrzyku lub podaniu kropli , hCG jest aktywne w naszym organizmie.Redukcja anormalnego tłuszczu : następuje dzięki połączeniu niskokalorycznej diety wraz z hCG (125-200 IU dziennie ) które podawane jest przy pomocy strzykawki insulinowej, lub przyjmowane doustnie w postaci kropli z  hCG przez okres 26 lub 43 dni , cały czas pamiętając o odpowiedniej diecie , której dzienna wartość energetyczna nie może przekroczyć - 500 kalorii(są to wybrane produkty o których napiszę później), podanie hCG pozwala na uruchomienie dotąd nie naruszanych zapasów tłuszczu, które organizm odłożył jako zapas ostateczny na "czarną godzinę" ,oczywiście odkładając go w takich miejscach jak : brzuch , pośladki ,uda , ramiona. Dzięki zastosowaniu zastrzyków lub kropli z hCG uruchamia się  proces uwalniania tych zapasów i zamieniania ich na energię , od 1500 do 3000 kalorii każdego dnia ,dlatego nie czuje się głodu a dieta 500 kalorii dziennie jest dobrym uzupełnieniem . Przy samej diecie 500 kalorii  bez zastosowania hCG ,w organizmie nie zaistniałby procesu uwalniania dodatkowej energii z zapasowych anormalnych pokładów tłuszczu, które pozostałyby niezmienione, a  organizm byłby niedożywiony .W Fazie I ważymy się każdego dnia rano po załatwieniu potrzeb fizjologicznych i zapisujemy wynik . Odpowiednim urządzeniem , które nam w tym pomoże będzie zwykła waga łazienkowa z cyfrowym wyświetlaczem . Prowadzimy też skrupulatne notatki odnośnie godziny ,ilości i rodzaju spożywanych produktów (zachowujemy regularność w spożywaniu posiłków )  dzięki temu mamy możliwość szybkiej korekty naszego menu w razie zatrzymania spadku wagi. Nie używamy także kosmetyków na bazie tłuszczu , gdyż powodują one zatrzymanie procesu spalania tkanki tłuszczowej .Przerwy w utracie wagi ,lub zmniejszenie utraty wagi tzw. Faza plateau jest normalnym zjawiskiem u każdej osoby . która trwa od 4 do 6 dni .Występuje ona często w drugiej połowie pełnego cyklu. Można wtedy zrobić sobie tzw. „dzień jabłka” , zaczyna się go w porze lunchu i trwa ona do lunchu w następnym dniu . W okresie kiedy stosujemy „dzień jabłka „ mamy do dyspozycji sześć dużych jabłek i można zjeść jedno gdy odczuje się taką potrzebę , nie możemy w tym okresie zjeść więcej jak sześć jabłek, nie jemy innych produktów i pijemy tylko wodę ale tylko wtedy gdy czujemy uporczywe pragnienie. Dzień jabłka przynosi efekt utraty wagi przeważnie w następnym dniu. Trzeba rygorystycznie przestrzegać jadłospisu , bo nawet  wydające się małoznaczące odstępstwa od zaleceń mogą spowodować zatrzymanie procesu spalania tkanki tłuszczowej.

       2. Faza II - stabilizująca : 


      Faza II trwa odpowiednio 21 dni przy kuracji 26  dni , lub 38 dni przy zastosowaniu kuracji 43 dni , w fazie II można jeść wszystko za wyjątkiem cukru w każdej postaci  i skrobi Zadaniem Fazy II jest stabilizacja osiągniętej wagi , a także normalnego wyższego niż poprzedni , poziomu przemiany materii , oraz prawidłowego funkcjonowania podwzgórza (tzw. „ reset” podwzgórza).W Fazie II dieta powinna dostarczać nie mniej jak 1500 kalorii, ponieważ hCG przestaje być obecne w naszym organizmie , który dzięki niemu otrzymywał niezbędną energię podczas Fazy I od 1500 do 3000 kalorii plus 500 kalori dostarczanych z diety, co dawało od 2000 do 3500 kalorii w sumie .Gdy hcg przestaje działać , organizm przestaje otrzymywać energię pochodzącą z zapasów tłuszczu i dlatego trzeba uzupełniać ją poprzez zjadanie odpowiednich porcji pożywienia.Gdy ilość dostarczanej energii jest mniejsza niż 1500 kalorii , wtedy organizm uzna to za głodówkę i ponownie zacznie odkładać tłuszcz na „ czarną godzinę ”.        W Fazie II nadal obowiązuje kontrolowanie wagi każdego ranka po załatwieniu potrzeb fizjologicznych  i gdy waga ciała przekroczy więcej jak jeden kilogram , a może mieć to związek z zbyt małym dostarczeniem organizmowi  białka zaraz po zakończeniu kuracji, które wcześniej było uwalniane ze spalonego tłuszczu co skutkuje pojawieniem się opuchlizny głodowej wynikającej z wiązania przez ciało wody . Według Dr.Simeonsa aby to zniwelować należy zjeść dwa jajka na śniadanie , duży stek na obiad i kolację, a także ser , dzięki temu nadwyżka wagi powinna zniknąć następnego dnia. Ważne jest aby po zakończeniu Fazy I dostarczać organizmowi odpowiednią ilość  pożywienia wynikającego z zaleceń Dr.Simeonsa. Gdybyśmy mieli problem z wagą w następnych dniach mnożna sobie zrobić „dzień steka „ w tym dniu nie jemy nic do godziny 18 pijąc dużo wody lub herbatę , wieczorem zjadamy dużego steka z np. pomidorem lub jabłkiem  i wszystko powinno wrócić do normy . Należy też pamiętać aby w Fazie II podczas jednego posiłku nie łączyć takich produktów jak mięso , jaja  i sery na raz , a rozkładać równomiernie podczas posiłków .


 3. Faza III - powoli wprowadzamy cukier i skrobię. 


 Po zakończeniu Fazy II bardzo ostrożnie wprowadzamy skrobię w małych ilościach  do naszej diety, pamiętając o codziennym kontrolowaniu wagi naszego organizmu i wprowadzeniu prawidłowych nawyków żywieniowych . Natomiast jeśli chcemy powtórzyć kurację  to oczywiście jest to możliwe po upłynięciu odpowiedniego czasu , aby organizm zaczął reagować w pełni na hCG.


      A teraz  co należy mieć i jakie produkty możemy stosować podczas diety HCG + 500
Wskazówki dodatkowe :- Potrzebna nam będzie waga kuchenna z dokładnością pomiaru 1g   (przydatnym urządzeniem dla nas będzie : np waga kuchenna .- odważamy produkty surowe , przed przyrządzaniem tzn. przed gotowaniem ,grillowaniem , do przyrządzenia posiłków nie używamy żadnych tłuszczy , olejów cukrów , można używać sólŚniadanie:pijemy kawę lub herbatę zieloną w ilościach dowolnych, można użyć jednej łyżki mleka raz na dobę chociaż jest to raczej nie wskazane , napojów( herbata zielona , kawa )  nie słodzimy cukrem ,można jedynie słodzić sacharyną lub stewią 
obiad i kolacja wygląda podobnie:Obiad :100g cielęciny, wołowiny, kurzej piersi,  świeżej białej ryby, kraba , homara,  lub krewetek(tylko jeden z wymienionych produktów). Mięso dokładnie oczyszczamy z widocznego tłuszczu przed przygotowaniem ,oraz ważymy na surowo.Wybieramy jedno z warzyw: botwinka , liście buraków , szpinak , sałata zielona , pomidory , seler , cebula , czerwona rzodkiewka , ogórek świeży , szparagi , kapusta ,cykoriaJeden paluszek grissino lub sucharJedno jabłko , pomarańcza , garść truskawek lub pół grejpfruta Nigdy nie jemy tego samego rodzaju białka na obiad i kolację ( np. jeśli na obiad mamypierś z kurczaka  , to na kolacje jest ryba lub krewetkii td.) Nie łączymy warzyw  w jednym posiłku ( np. szpinak albo pomidor itz. )Nie łączymy owoców podczas jednego posiłku ( np. pomarańcza albo jabłko itd. )Kolacja :To samo co na obiad (z małymi uwagami ) Nigdy nie jemy tego samego rodzaju białka na kolację i obiad ( czyli pierś z kurczaka na obiad , to na kolacje ryba lub wołowina itd.) Nie łączymy warzyw ani owoców w jednym posiłku ( zasada jabłko albo pomarańcza , lub pomidor albo szpinak itd. )
Dodatkowo :- nie używamy kosmetyków natłuszczających ponieważ tłuszcz wnikający przez skórę do organizmu powoduje zatrzymanie procesu spalanai tkanki tłuszczowej- pijemy od 2 litrów do 4 litrów wody dziennie- krewetki i pomidory jedzone razem mogą przystopować gubienie wagi- nie kąpiemy się na basenie , unikamy chlorowanej wody - nie używamy natłuszcających kosmetyków , dobrym rozwiązaniem są tu kosmetyki z serii " biały jeleń " 


      Dieta HCG + 500 jest stosowana zarówno przez kobiety jak i przez mężczyzn, Kobiety powinny dopasować program odchudzania do swojego okresu menstruacyjnego i rozpocząć go dopiero po zakończeniu miesiączki. Gdy menstruacja rozpocznie się podczas podawania HCG, wówczas przerywamy jego podawanie na okres trwania krwawienia , jednak cały czas stosujemy dietę 500 kalorii. W dniu , kiedy menstruacja się zakończyła , wznawiamy podawanie hCG . Przykładowo gdy okres trwał 5 dni , po 23 dniu należy jeszcze przez 5 dni przyjmować hCG w zastrzykach lub w kroplach i odpowiednio stosować dietę. Podczas kuracji spala się od 0,4 do 1 kg zbędnego tłuszczyku na dobę


2 komentarze:

  1. Po jakim czasie moge zaczac rundę II jesli pierwsza faza trwała 43 dni?

    OdpowiedzUsuń
  2. 38 dni stabilizacji i przynajmniej 21 dni odżywiania się z uwzględnieniem wszystkich produktów

    OdpowiedzUsuń