Przepisy pochodzą ze strony hcgdieta.pl
Duszony Kurczak z Brokułami
- 400g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę

- 750g brokuły
- 3 łodygi zielonego selera, pokrojone
- ½ średniej cebuli, pokrojonej na drobno
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 190 °
Ułóż równomiernie warstwę kurczaka pokrojonego w kostkę na dnie naczynia do pieczenia. Następnie ułóż warstwę brokuł, selera i cebuli na wierzch kurczaka. Całość posyp ziołami, solą i pieprzem i zalej wodą. Przykryj folią i włóż do piekarnika na 30-45 minut lub aż kurczak będzie miękki.
Ilość porcji: 4

Cytrynowy Kurczak
- 400g piersi z kurczaka, podzielone na 4 części

- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 plasterki cytryny
Rozgrzej piekarnik do 200°
Natrzyj kurczaka czosnkiem, solą i pieprzem, owiń folią i włóż do lodówki na 15 min. Następnie zagrzej patelnię i opiecz kurczaka przez około 2-3 minuty po czym przełóż go do naczynia do pieczenia, zalej sokiem z cytryny i ułóż płatki cytryny na mięsie. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 18-20 minut. Podawaj wraz z 150-200g warzyw, np. gotowane brokuły, kalafior lub szparagi (spójrz, Protokół, Faza 2, Lista dozwolonych produktów).
Ilość porcji: 4

Pikantny Kurczak w Pomarańczach
- 400g piersi kurczaka

- 2 łyżeczki kminku
- ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka jalapeño, drobno posiekane
- 2 łyżki musztardy
- 2 małe pomarańcze, obrane i pokrojone w kostkę
- ¼ szklanki świeżej zielonej pietruszki lub kolendry
- sól i pieprz do smaku
Przypraw kurczaka kminkiem równomiernie z obu stron. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i umieść w niej kurczaka. Zapiecz go przez 4 minuty, aż zbrązowieje, obracając raz. Następnie wlej szklankę wody, sok pomarańczowy oraz dodaj jalapeño, musztardę, sól i pieprz, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 8-10 minut, raz obracając . Dodaj pomarańczowe segmenty i podgotuj jeszcze chwile by całość zagrzać. Podawaj na talerzach posypując danie pietruszką lub kolendrą.
Ilość porcji: 4
- 400g piersi kurczaka
- 2 łyżeczki kminku
- ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka jalapeño, drobno posiekane
- 2 łyżki musztardy
- 2 małe pomarańcze, obrane i pokrojone w kostkę
- ¼ szklanki świeżej zielonej pietruszki lub kolendry
- sól i pieprz do smaku
Przypraw kurczaka kminkiem równomiernie z obu stron. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i umieść w niej kurczaka. Zapiecz go przez 4 minuty, aż zbrązowieje, obracając raz. Następnie wlej szklankę wody, sok pomarańczowy oraz dodaj jalapeño, musztardę, sól i pieprz, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 8-10 minut, raz obracając . Dodaj pomarańczowe segmenty i podgotuj jeszcze chwile by całość zagrzać. Podawaj na talerzach posypując danie pietruszką lub kolendrą.
Ilość porcji: 4
Ryba w Sosie Salsa Verde
- 400g białej ryby

- 1 cytryna, wyciśnięta
- ½ szklanki zielonej salsy
- 2 łyżki kolendry
- sól i pieprz do smaku
Umieść rybę na talerzu, polej równomiernie świeżym sokiem z cytryny, posól i popieprz. Umieść na patelni, wlej pól szklanki wody i piecz przez 6-8 minut. Wymieszaj zielona salsę i kolendrę w małej misce. Umieść upieczona rybę na talerzu i polej dwoma łyżkami zielonej salsy. Podawaj z dodatkiem ćwiartki limetki lub cytryny.
Ilość porcji: 4
- 400g białej ryby
- 1 cytryna, wyciśnięta
- ½ szklanki zielonej salsy
- 2 łyżki kolendry
- sól i pieprz do smaku
Umieść rybę na talerzu, polej równomiernie świeżym sokiem z cytryny, posól i popieprz. Umieść na patelni, wlej pól szklanki wody i piecz przez 6-8 minut. Wymieszaj zielona salsę i kolendrę w małej misce. Umieść upieczona rybę na talerzu i polej dwoma łyżkami zielonej salsy. Podawaj z dodatkiem ćwiartki limetki lub cytryny.
Ilość porcji: 4
Ryba z Sałatką Taco
- 400g białej ryby

- 1 łyżeczka przyprawy taco*
- 850g surowej kapusty, posiekanej
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej
- 4 limetki, wyciśnięte
- 60g kolendry, świeżej, posiekanej
- 8 łyżek sosu Salsy pomidorowej*
* Taco przyprawa: – 1 T chili w proszku – 2 cebula w proszku t – 1 zmielony kminek t – 1 czosnek w proszku t – t 1 papryka – 1 podstawa oregano t
* Salsa pomidorowa: – 1 duży posiekany pomidor – 1 łyżki. świeżego soku z cytryny – 1/8 łyżeczki soli seler – 1/8 łyżeczki chile proszku – 3 krople jasny stewii – 1 łyżeczka świeżej kolendry – 1/8 szklanki Dressing (-2 / 3 szklanki niefiltrowany ocet jabłkowy – 1/3 szklanka soku z cytryny – 1 łyżka wody – Dodaj do smaku:. sól i pieprz, suszone szalotki, czosnek w proszku, sól, cebula, szczypiorek, suszone kolendry, pietruszka, bazylia – Stevia) łączyć, mogą być przechowywane w lodówce.
Umieść rybę na talerzu i przypraw przyprawą meksykańską. Przełóż ją na patelnię, wlej pół szklanki wody i piecz przez 6-8 minut. Do dużej miski dodaj kapustę, cebulę i kolendrę, zalej sokiem z limetek i dobrze wymieszaj. Podziel sałatkę na 4 porcje i podawaj ze 100g ryby, polewając 2 łyżkami Salsy.
Ilość porcji: 4
- 400g białej ryby
- 1 łyżeczka przyprawy taco*
- 850g surowej kapusty, posiekanej
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej
- 4 limetki, wyciśnięte
- 60g kolendry, świeżej, posiekanej
- 8 łyżek sosu Salsy pomidorowej*
* Taco przyprawa: – 1 T chili w proszku – 2 cebula w proszku t – 1 zmielony kminek t – 1 czosnek w proszku t – t 1 papryka – 1 podstawa oregano t
* Salsa pomidorowa: – 1 duży posiekany pomidor – 1 łyżki. świeżego soku z cytryny – 1/8 łyżeczki soli seler – 1/8 łyżeczki chile proszku – 3 krople jasny stewii – 1 łyżeczka świeżej kolendry – 1/8 szklanki Dressing (-2 / 3 szklanki niefiltrowany ocet jabłkowy – 1/3 szklanka soku z cytryny – 1 łyżka wody – Dodaj do smaku:. sól i pieprz, suszone szalotki, czosnek w proszku, sól, cebula, szczypiorek, suszone kolendry, pietruszka, bazylia – Stevia) łączyć, mogą być przechowywane w lodówce.
Umieść rybę na talerzu i przypraw przyprawą meksykańską. Przełóż ją na patelnię, wlej pół szklanki wody i piecz przez 6-8 minut. Do dużej miski dodaj kapustę, cebulę i kolendrę, zalej sokiem z limetek i dobrze wymieszaj. Podziel sałatkę na 4 porcje i podawaj ze 100g ryby, polewając 2 łyżkami Salsy.
Ilość porcji: 4
Smażone Czosnkowe Krewetki
- 400g surowe krewetki, oczyszczone

- 1 średnia cebula, pokrojona w plastry
- 2 łodygi zielonego selera, pokrojone
- 12 szparagów, pokrojone
- 400g brokuły, rozdzielone na mniejsze kawałki
- 400g kalafior, rozdzielony na mniejsze kawałki
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 3 łyżki sosu sojowego
- stevia, opcjonalnie
- szczypta czerwonej papryki
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler, szparagi, brokuły i kalafior. Całość podsmaż, dodając trochę wody i mieszaj aż warzywa będą prawie miękkie. Dodaj krewetki, sos sojowy, szczyptę czerwonej papryki i stevie. Smaż i mieszaj przez 3-5 minut, aż krewetki będą różowe i nieprzezroczyste.
Ilość porcji: 4
- 400g surowe krewetki, oczyszczone
- 1 średnia cebula, pokrojona w plastry
- 2 łodygi zielonego selera, pokrojone
- 12 szparagów, pokrojone
- 400g brokuły, rozdzielone na mniejsze kawałki
- 400g kalafior, rozdzielony na mniejsze kawałki
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 3 łyżki sosu sojowego
- stevia, opcjonalnie
- szczypta czerwonej papryki
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler, szparagi, brokuły i kalafior. Całość podsmaż, dodając trochę wody i mieszaj aż warzywa będą prawie miękkie. Dodaj krewetki, sos sojowy, szczyptę czerwonej papryki i stevie. Smaż i mieszaj przez 3-5 minut, aż krewetki będą różowe i nieprzezroczyste.
Ilość porcji: 4
Faszerowane Pomidory
- 400g chudej wołowiny

- 4 duże pomidory
- ½ średnia cebula, posiekana
- 2 łodygi zielonego selera, pokrojone
- 1 mała cukinia, tarta
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżeczka kminku, mielonego
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik na 175°
Odetnij wierzch pomidorów i wykrój środki łyżką. Podsmaż mięso na patelni wraz z miąższem pomidorów. Dodaj cebulę, seler, cukinię, czosnek i przyprawy. Całość podsmaż, dodając trochę wody jeśli trzeba i mieszaj aż warzywa będą prawie miękkie. Odstaw patelnię. W pojemniku do pieczenia poukładaj pomidory i podlej je odrobiną wody. Wypełnij pomidory wcześniej przygotowaną masą z patelni. Całość piecz w piekarniku 20 minut.
Ilość porcji: 4
- 400g chudej wołowiny
- 4 duże pomidory
- ½ średnia cebula, posiekana
- 2 łodygi zielonego selera, pokrojone
- 1 mała cukinia, tarta
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżeczka kminku, mielonego
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik na 175°
Odetnij wierzch pomidorów i wykrój środki łyżką. Podsmaż mięso na patelni wraz z miąższem pomidorów. Dodaj cebulę, seler, cukinię, czosnek i przyprawy. Całość podsmaż, dodając trochę wody jeśli trzeba i mieszaj aż warzywa będą prawie miękkie. Odstaw patelnię. W pojemniku do pieczenia poukładaj pomidory i podlej je odrobiną wody. Wypełnij pomidory wcześniej przygotowaną masą z patelni. Całość piecz w piekarniku 20 minut.
Ilość porcji: 4
Smażona Wołowina ze Szparagami
- 400g polędwicy, pokrojonej w 5cm paski

- 600g szparagi, pokrojone
- 100g cebuli, grubo pokrojonej
- 4 ząbki czosnku, grubo pokrojone
- 2 łyżki imbiru, świeżego, ostruganego i pokrojonego
- 100g czerwonej cebuli, pokrojonej w paski
- 2 łyżki sosu sojowego
Ugotuj szparagi przez 2 minuty tak by się nie rozgotowały. Odcedź je, polej zimną wodą i ponownie odcedź. Wlej do miksera 100ml wody i dodaj cebulę, czosnek oraz imbir i zmiksuj na jednolitą masę. Podgrzej patelnię i podsmaż mięso wraz z czerwoną cebulą i sojowym sosem przez 4 minuty. Dodaj zmiksowaną masę plus pól szklanki wody i zagotuj. Następnie dodaj szparagi i gotuj całość jeszcze przez 3 minuty aż szparagi zmiękną.
Ilość porcji: 4
- 400g polędwicy, pokrojonej w 5cm paski
- 600g szparagi, pokrojone
- 100g cebuli, grubo pokrojonej
- 4 ząbki czosnku, grubo pokrojone
- 2 łyżki imbiru, świeżego, ostruganego i pokrojonego
- 100g czerwonej cebuli, pokrojonej w paski
- 2 łyżki sosu sojowego
Ugotuj szparagi przez 2 minuty tak by się nie rozgotowały. Odcedź je, polej zimną wodą i ponownie odcedź. Wlej do miksera 100ml wody i dodaj cebulę, czosnek oraz imbir i zmiksuj na jednolitą masę. Podgrzej patelnię i podsmaż mięso wraz z czerwoną cebulą i sojowym sosem przez 4 minuty. Dodaj zmiksowaną masę plus pól szklanki wody i zagotuj. Następnie dodaj szparagi i gotuj całość jeszcze przez 3 minuty aż szparagi zmiękną.
Ilość porcji: 4
Spaghetti z Cukinii
Makaron z Cukinii:
- 4 średnie cukinie
Odetnij końce cukinii. Obierakiem, ostrym nożem lub na tarce, pokrój cukinie na cienkie paski po długości. Podgrzej patelnię na średnim ogniu i podpiecz cukinie z dodatkiem wody tak aby zmiękły.
Sos do Spaghetti:
- 400g chuda mielona wołowina
- ½ cebuli, pokrojonej
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 400g pomidory z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- stevia, opcjonalnie
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- ½ łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
Postaw wielki garnek na średnim ogniu. Podpiecz wołowinę, cebulę i czosnek mieszając od czasu do czasu. Odlej tłuszcz jeśli trzeba. Zmniejsz ogień i dodaj pomidory, przecier, ½ szklanki wody, stevię i przyprawy. Wymieszaj całość i gotuj przez 10 minut. Podziel cukinie na 4 porcje i polej przygotowanym sosem.
Ilość porcji 4
Makaron z Cukinii:

- 4 średnie cukinie
Odetnij końce cukinii. Obierakiem, ostrym nożem lub na tarce, pokrój cukinie na cienkie paski po długości. Podgrzej patelnię na średnim ogniu i podpiecz cukinie z dodatkiem wody tak aby zmiękły.
Sos do Spaghetti:
- 400g chuda mielona wołowina
- ½ cebuli, pokrojonej
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 400g pomidory z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- stevia, opcjonalnie
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- ½ łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
Postaw wielki garnek na średnim ogniu. Podpiecz wołowinę, cebulę i czosnek mieszając od czasu do czasu. Odlej tłuszcz jeśli trzeba. Zmniejsz ogień i dodaj pomidory, przecier, ½ szklanki wody, stevię i przyprawy. Wymieszaj całość i gotuj przez 10 minut. Podziel cukinie na 4 porcje i polej przygotowanym sosem.
Ilość porcji 4
Stek wołowy z pomidorem
- 400g wołowiny
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki przyprawy na grill
- 1 średniej wielkości pomidor
Namocz surowy stek v sosie z cytryny z obu stron, dodaj sól i resztę przypraw na obu stronach. Delikatnie dociśnij pieprz do steku, więc trzyma się lepiej. Gotować stek do gustu na podgrzewanym ruszcie lub na patelni. Steak pieczemy 3 minuty z każdej strony.
- 400g wołowiny
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki przyprawy na grill
- 1 średniej wielkości pomidor
Namocz surowy stek v sosie z cytryny z obu stron, dodaj sól i resztę przypraw na obu stronach. Delikatnie dociśnij pieprz do steku, więc trzyma się lepiej. Gotować stek do gustu na podgrzewanym ruszcie lub na patelni. Steak pieczemy 3 minuty z każdej strony.
Zupa Kremowa z Kurczaka
- 400g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę

- 800g zielonego selera, pokrojone
- 4 łyżka mleka
- 6 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki bazylii
- sól i biały pieprz
Włóż kurczaka, seler i czosnek do garnka oraz dodaj nać pietruszki, bazylię, sól i pieprz. Całość chwilę podsmaż a następnie wlej do garnka 1½ l wody plus 4 łyżki mleka, zmniejsz ogień, nakryj garnek przykrywką i gotuj przez 20-30 minut.
Ilość porcji: 4
- 400g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 800g zielonego selera, pokrojone
- 4 łyżka mleka
- 6 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki bazylii
- sól i biały pieprz
Włóż kurczaka, seler i czosnek do garnka oraz dodaj nać pietruszki, bazylię, sól i pieprz. Całość chwilę podsmaż a następnie wlej do garnka 1½ l wody plus 4 łyżki mleka, zmniejsz ogień, nakryj garnek przykrywką i gotuj przez 20-30 minut.
Ilość porcji: 4
Zupa z Cukinii i Czerwonej Chili
- 400g chudej wołowiny

- 4 średnie cukinie, plasterki
- ½ cebuli, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 400g pomidory z puszki z zielonymi chilli, pokrojone
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżki kminku
- ½ łyżki chilli w proszku
- ½ łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
Podsmaż na patelni wołowinę z odrobiną wody. Włóż do garnka ciśnieniowego podsmażone mięso, cebulę, czosnek, pomidory z zielonymi chilli, przyprawy i przecier pomidorowy a następnie wszystko zalej 350ml wody. Całość zagotuj, dodaj plasterki cukinii, przykryj i gotuj przez 20-30 minut.
Ilość porcji:4
- 400g chudej wołowiny
- 4 średnie cukinie, plasterki
- ½ cebuli, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 400g pomidory z puszki z zielonymi chilli, pokrojone
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżki kminku
- ½ łyżki chilli w proszku
- ½ łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
Podsmaż na patelni wołowinę z odrobiną wody. Włóż do garnka ciśnieniowego podsmażone mięso, cebulę, czosnek, pomidory z zielonymi chilli, przyprawy i przecier pomidorowy a następnie wszystko zalej 350ml wody. Całość zagotuj, dodaj plasterki cukinii, przykryj i gotuj przez 20-30 minut.
Ilość porcji:4
Zupa z Kurczaka z Kapustą i Chilli
- 400g piersi z kurczaka, ugotowane i pokrojone w kostkę

- 400g kapusty, posiekanej
- 400g pomidory z puszki, pokrojone
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- ½ cebuli, posiekanej
- 1 ½ łyżeczki chilli w proszku
- 1 ½ łyżeczki kminku
- sól i pieprz
Do dużego garnka dodaj kapustę, pomidory, chilli, czosnek oraz cebulę i zalej całość 1 ½ l wody. Zagotuj, dodaj przyprawy i zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż do momentu gdy kapusta zmięknie. Na koniec dodaj kurczaka na parę minut.
Ilość porcji: 4
- 400g piersi z kurczaka, ugotowane i pokrojone w kostkę
- 400g kapusty, posiekanej
- 400g pomidory z puszki, pokrojone
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- ½ cebuli, posiekanej
- 1 ½ łyżeczki chilli w proszku
- 1 ½ łyżeczki kminku
- sól i pieprz
Do dużego garnka dodaj kapustę, pomidory, chilli, czosnek oraz cebulę i zalej całość 1 ½ l wody. Zagotuj, dodaj przyprawy i zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż do momentu gdy kapusta zmięknie. Na koniec dodaj kurczaka na parę minut.
Ilość porcji: 4
Włoska Duszona Cielęcina
- 400g cielęciny, pokrojone w kostkę

- 750g kapusty, posiekanej
- 2 łodygi zielonego selera, pokrojone
- 4 zielone cebulki, pokrojone
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 400g pomidory z puszki, pokrojone
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 liść bobkowy
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- sól i pieprz
Włóż wszystkie składniki do garnka ciśnieniowego. Zalej całość 450 ml wody, wymieszaj i gotuj przez około 40 minut lub do czasu gdy mięso będzie miękkie. Przed podaniem usuń liść bobkowy.
Ilość porcji: 4
- 400g cielęciny, pokrojone w kostkę
- 750g kapusty, posiekanej
- 2 łodygi zielonego selera, pokrojone
- 4 zielone cebulki, pokrojone
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 400g pomidory z puszki, pokrojone
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 liść bobkowy
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- sól i pieprz
Włóż wszystkie składniki do garnka ciśnieniowego. Zalej całość 450 ml wody, wymieszaj i gotuj przez około 40 minut lub do czasu gdy mięso będzie miękkie. Przed podaniem usuń liść bobkowy.
Ilość porcji: 4
Kalafior Curry
- 600g kalafior

- ½ cebuli, pokrojonej w plastry
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- szczypta suszonej czerwonej papryki
- sól i pieprz
Ugotuj kalafior na parze lub w wodzie. Zagrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj cebulę z odrobiną wody i przysmaż aż będzie miękka i szklista. Dodaj curry, szczyptę papryki, sól i pieprz. Zdejmij z ognia, dodaj kalafior i dobrze wymieszaj.
Ilość porcji: 4
- 600g kalafior
- ½ cebuli, pokrojonej w plastry
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- szczypta suszonej czerwonej papryki
- sól i pieprz
Ugotuj kalafior na parze lub w wodzie. Zagrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj cebulę z odrobiną wody i przysmaż aż będzie miękka i szklista. Dodaj curry, szczyptę papryki, sól i pieprz. Zdejmij z ognia, dodaj kalafior i dobrze wymieszaj.
Ilość porcji: 4
Sałatka Pomidorowa z Imbirem
- 300g pomidorów koktajlowych

- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w plastry
- 3 łyżki ryżowego octu
- 1 łyżka imbiru, świeżego, potartego
- stevia, opcjonalnie
- sól
W małej misce wymieszaj ryżowy ocet, imbir, stevię i sól. Dodaj pomidory i cytrynę i ostrożnie wymieszaj. Przykryj i odłóż do lodówki na 1-4 godziny.
Ilość porcji: 4
- 300g pomidorów koktajlowych
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w plastry
- 3 łyżki ryżowego octu
- 1 łyżka imbiru, świeżego, potartego
- stevia, opcjonalnie
- sól
W małej misce wymieszaj ryżowy ocet, imbir, stevię i sól. Dodaj pomidory i cytrynę i ostrożnie wymieszaj. Przykryj i odłóż do lodówki na 1-4 godziny.
Ilość porcji: 4
Sałatka Ogórkowo-Jabłkowa z Miętą
- 4 średnie ogórki, obrane i pokrojone w kostkę

- 1 średnie jabłko, starte lub pokrojone w kostkę
- 60 ml jogurt naturalny bez tłuszczu
- sok z małej cytryny
- 12 listków mięty, posiekane
- sól i pieprz
Wymieszaj wszystko w misce i przypraw do smaku. Schłodź w lodowce przed podaniem.
Ilość porcji: 4
- 4 średnie ogórki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 średnie jabłko, starte lub pokrojone w kostkę
- 60 ml jogurt naturalny bez tłuszczu
- sok z małej cytryny
- 12 listków mięty, posiekane
- sól i pieprz
Wymieszaj wszystko w misce i przypraw do smaku. Schłodź w lodowce przed podaniem.
Ilość porcji: 4
Truskawkowy Sorbet
- 4-6 średnie truskawki

- 3 kostki lodu
- stevia
- ½ łyżki ekstraktu waniliowego lub kakao (do wyboru)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 ml wody
Wymieszaj wszystkie składniki i zamroź.
Ilość porcji: 1
- 4-6 średnie truskawki
- 3 kostki lodu
- stevia
- ½ łyżki ekstraktu waniliowego lub kakao (do wyboru)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 ml wody
Wymieszaj wszystkie składniki i zamroź.
Ilość porcji: 1
Jabłkowe Ciastko
- 1 jabłko, starte na miąższ

- 1/8 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki proszku waniliowego
- stevia do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Wymieszaj miąższ ze składnikami i uformuj ciastka (1-2). Piecz je przez 15-20 minut lub aż zbrązowieją.
Ilość porcji: 1
- 1 jabłko, starte na miąższ
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki proszku waniliowego
- stevia do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Wymieszaj miąższ ze składnikami i uformuj ciastka (1-2). Piecz je przez 15-20 minut lub aż zbrązowieją.
Ilość porcji: 1
Ciepłe Jabłko z Cynamonem
- 1 jabłko

- cynamon do smaku
- stevia do smaku
Pokrój jabłko na plastry, posyp cynamonem, stevią i włóż do mikrofalówki na 2-3 minuty.
Ilość porcji: 1
- 1 jabłko
- cynamon do smaku
- stevia do smaku
Pokrój jabłko na plastry, posyp cynamonem, stevią i włóż do mikrofalówki na 2-3 minuty.
Ilość porcji: 1
Pomarańczowy Julius
- 1 pomarańcz

- 3/4 szklanki pokruszonego lodu
- 5 kropli sevii
- 5 kropli ekstraktu waniliowego
Zmiksuj wszystko w mikserze i podawaj w szklance.
Ilość porcji: 1
- 1 pomarańcz
- 3/4 szklanki pokruszonego lodu
- 5 kropli sevii
- 5 kropli ekstraktu waniliowego
Zmiksuj wszystko w mikserze i podawaj w szklance.
Ilość porcji: 1
Sok Pomidorowy
- 1 pomidor

- ½ cytryny, sok
- 1 łyżeczka rozgniecionej kolendry
- stevia do smaku
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- ¼ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki sosu Worcester bez cukru
- 1/8 łyżeczki nasion selera
- sól i pieprz
- Tabasco do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze i podawaj schłodzone lub z lodem.
Ilość porcji: 1
- 1 pomidor
- ½ cytryny, sok
- 1 łyżeczka rozgniecionej kolendry
- stevia do smaku
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- ¼ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki sosu Worcester bez cukru
- 1/8 łyżeczki nasion selera
- sól i pieprz
- Tabasco do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze i podawaj schłodzone lub z lodem.
Ilość porcji: 1
Truskawkowo-Pomarańczowy Smoothie
- 1 pomarańcz

- 150g świeżych lub częściowo rozmrożonych truskawek
- 3/4 szklanki pokruszonego lodu
- 5 kropli stevii
Wymieszaj wszystko w blenderze i podawaj w szklankach.
Ilość porcji: 2
- 1 pomarańcz
- 150g świeżych lub częściowo rozmrożonych truskawek
- 3/4 szklanki pokruszonego lodu
- 5 kropli stevii
Wymieszaj wszystko w blenderze i podawaj w szklankach.
Ilość porcji: 2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz