Przepisy przy 500 kaloriach z kroplami hCG

Przepisy pochodzą ze strony hcgdieta.pl


Duszony Kurczak z Brokułami


  • 400g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkęhcg-recipes-chicken-broccoli-casserole
  • 750g  brokuły
  • 3 łodygi zielonego selera, pokrojone
  • ½ średniej cebuli, pokrojonej na drobno
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 190 °
Ułóż równomiernie warstwę kurczaka pokrojonego w kostkę na dnie naczynia do pieczenia. Następnie ułóż warstwę brokuł, selera i cebuli na wierzch kurczaka. Całość posyp ziołami, solą i pieprzem i zalej wodą. Przykryj folią i włóż do piekarnika na 30-45 minut lub aż kurczak będzie miękki.
Ilość porcji: 4


Cytrynowy Kurczak


  • 400g piersi z kurczaka, podzielone na 4 częścihcgdieta.pl-przepisy-cytrynowy-kurczak
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 plasterki cytryny

Rozgrzej piekarnik do 200°
Natrzyj kurczaka czosnkiem, solą i pieprzem, owiń folią i włóż do lodówki na 15 min. Następnie zagrzej patelnię i opiecz kurczaka przez około 2-3 minuty po czym przełóż go do naczynia do pieczenia, zalej sokiem z cytryny i ułóż płatki cytryny na mięsie. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 18-20 minut. Podawaj wraz z 150-200g warzyw, np. gotowane brokuły, kalafior lub szparagi (spójrz, Protokół, Faza 2,  Lista dozwolonych produktów).
Ilość porcji: 4

 Pikantny Kurczak w Pomarańczach


  • 400g piersi kurczakahcg-recipes-spicy-orange-chicken
  • 2 łyżeczki kminku
  • ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka jalapeño, drobno posiekane
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 małe pomarańcze, obrane i pokrojone w kostkę
  • ¼ szklanki świeżej zielonej pietruszki lub kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Przypraw kurczaka kminkiem równomiernie z  obu stron. Rozgrzej dużą  patelnię na średnim ogniu i  umieść w niej kurczaka. Zapiecz go przez 4 minuty, aż zbrązowieje, obracając raz. Następnie wlej szklankę wody, sok pomarańczowy oraz dodaj jalapeño, musztardę, sól i pieprz, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 8-10 minut, raz obracając . Dodaj pomarańczowe segmenty i podgotuj jeszcze chwile by całość zagrzać. Podawaj na talerzach posypując danie pietruszką lub kolendrą.
Ilość porcji: 4

Ryba w Sosie Salsa Verde


  • 400g białej rybyhcgdieta.pl-przepisy-ryba-w-sosie-salsa-verde
  • 1 cytryna, wyciśnięta
  • ½ szklanki zielonej salsy
  • 2 łyżki kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Umieść rybę na talerzu, polej równomiernie świeżym sokiem z cytryny, posól i popieprz. Umieść na patelni, wlej pól szklanki wody i piecz przez 6-8 minut. Wymieszaj zielona salsę i kolendrę w małej misce. Umieść upieczona rybę na talerzu i polej dwoma łyżkami zielonej salsy. Podawaj z dodatkiem ćwiartki limetki lub cytryny.
Ilość porcji: 4

Ryba z Sałatką Taco


  • 400g białej rybyhcgdieta.pl-Ryba z Sałatką Tacorecipes-fish-taco-salad
  • 1 łyżeczka przyprawy taco*
  • 850g surowej kapusty, posiekanej
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej
  • 4 limetki, wyciśnięte
  • 60g kolendry, świeżej, posiekanej
  • 8 łyżek sosu Salsy pomidorowej*
* Taco przyprawa: – 1 T chili w proszku – 2 cebula w proszku t – 1 zmielony kminek t – 1 czosnek w proszku t – t 1 papryka – 1 podstawa oregano t
* Salsa pomidorowa: – 1 duży posiekany pomidor – 1 łyżki. świeżego soku z cytryny – 1/8 łyżeczki soli seler – 1/8 łyżeczki chile proszku – 3 krople jasny stewii – 1 łyżeczka świeżej kolendry – 1/8 szklanki Dressing (-2 / 3 szklanki niefiltrowany ocet jabłkowy – 1/3 szklanka soku z cytryny – 1 łyżka wody – Dodaj do smaku:. sól i pieprz, suszone szalotki, czosnek w proszku, sól, cebula, szczypiorek, suszone kolendry, pietruszka, bazylia – Stevia) łączyć, mogą być przechowywane w lodówce.
Umieść rybę na talerzu i przypraw przyprawą meksykańską. Przełóż ją na patelnię, wlej pół szklanki wody i piecz przez 6-8 minut. Do dużej miski dodaj kapustę, cebulę i kolendrę, zalej sokiem z limetek i dobrze wymieszaj. Podziel sałatkę na 4 porcje i podawaj ze 100g ryby, polewając 2 łyżkami Salsy.
Ilość porcji: 4

Smażone Czosnkowe Krewetki


  • 400g surowe krewetki, oczyszczonehcgdieta.pl-Smażone Czosnkowe Krewetki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w plastry
  • 2 łodygi zielonego selera, pokrojone
  • 12 szparagów, pokrojone
  • 400g brokuły, rozdzielone na mniejsze kawałki
  • 400g kalafior, rozdzielony na mniejsze kawałki
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • stevia, opcjonalnie
  • szczypta czerwonej papryki

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler, szparagi, brokuły i kalafior. Całość podsmaż, dodając trochę wody i mieszaj aż warzywa będą prawie miękkie. Dodaj krewetki, sos sojowy, szczyptę czerwonej papryki i stevie. Smaż i mieszaj przez 3-5 minut, aż krewetki będą różowe i nieprzezroczyste.
Ilość porcji: 4

Faszerowane Pomidory


  • 400g chudej wołowinyhcgdieta.pl-Faszerowane Pomidory
  • 4 duże pomidory
  • ½ średnia cebula, posiekana
  • 2 łodygi zielonego selera, pokrojone
  • 1 mała cukinia, tarta
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżeczka kminku, mielonego
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik na 175°
Odetnij wierzch pomidorów i wykrój środki łyżką. Podsmaż mięso na patelni wraz z miąższem pomidorów. Dodaj cebulę, seler, cukinię, czosnek i przyprawy. Całość podsmaż, dodając trochę wody jeśli trzeba i mieszaj aż warzywa będą prawie miękkie. Odstaw patelnię. W pojemniku do pieczenia poukładaj pomidory i podlej je odrobiną wody. Wypełnij pomidory wcześniej przygotowaną masą z patelni. Całość piecz w piekarniku 20 minut.
Ilość porcji: 4

Smażona Wołowina ze Szparagami


  • 400g  polędwicy, pokrojonej w 5cm paskihcgdieta.pl-wolowina-ze-szparagami
  • 600g szparagi, pokrojone
  • 100g cebuli, grubo pokrojonej
  • 4 ząbki czosnku, grubo pokrojone
  • 2 łyżki imbiru, świeżego, ostruganego i pokrojonego
  • 100g czerwonej cebuli, pokrojonej w paski
  • 2 łyżki sosu sojowego

Ugotuj szparagi przez 2 minuty tak by się nie rozgotowały. Odcedź je, polej zimną wodą i ponownie odcedź. Wlej do miksera 100ml wody i dodaj cebulę, czosnek oraz imbir i zmiksuj na jednolitą masę. Podgrzej patelnię i podsmaż mięso wraz z czerwoną cebulą i sojowym sosem przez 4 minuty. Dodaj zmiksowaną masę plus pól szklanki wody i zagotuj. Następnie dodaj szparagi i gotuj całość jeszcze przez 3 minuty aż szparagi zmiękną.
Ilość porcji: 4

Spaghetti z Cukinii


Makaron z Cukinii:hcgdieta.pl-spaghetti-z-cukinii
  • 4 średnie cukinie


Odetnij końce cukinii. Obierakiem, ostrym nożem lub na tarce, pokrój cukinie na cienkie paski po długości. Podgrzej patelnię na średnim ogniu i podpiecz cukinie z dodatkiem wody tak aby zmiękły.

Sos do Spaghetti:
  • 400g chuda mielona wołowina
  • ½ cebuli, pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 400g pomidory z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • stevia, opcjonalnie
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • ½ łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz

Postaw wielki garnek na średnim ogniu. Podpiecz wołowinę, cebulę i czosnek mieszając od czasu do czasu. Odlej tłuszcz jeśli trzeba. Zmniejsz ogień i dodaj pomidory, przecier, ½ szklanki wody, stevię i przyprawy. Wymieszaj całość i gotuj przez 10 minut. Podziel cukinie na 4 porcje i polej przygotowanym sosem.
Ilość porcji 4

Stek wołowy z pomidorem


peppercorn-steak-with-tomato
  • 400g  wołowiny
  •  4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1/2  łyżeczki pieprzu
  • 2  łyżeczki przyprawy na grill
  • 1 średniej wielkości pomidor
Namocz surowy stek v sosie z cytryny z obu stron, dodaj sól i resztę przypraw na obu stronach. Delikatnie dociśnij pieprz do steku, więc trzyma się lepiej. Gotować stek do gustu na podgrzewanym ruszcie lub na patelni. Steak pieczemy 3 minuty z każdej strony.

Zupa Kremowa z Kurczaka


  • 400g piersi z kurczaka, pokrojone w kostkęhcgdieta.pl-kremowa-zupa-z-kurczaka
  • 800g zielonego selera, pokrojone
  • 4 łyżka mleka
  • 6 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki bazylii
  • sól i biały pieprz
Włóż kurczaka, seler i czosnek do garnka oraz dodaj nać pietruszki, bazylię, sól i pieprz. Całość chwilę podsmaż a następnie wlej do garnka 1½ l wody plus 4 łyżki mleka, zmniejsz ogień, nakryj garnek przykrywką i gotuj przez 20-30 minut.
Ilość porcji: 4

Zupa z Cukinii i Czerwonej Chili


  • 400g chudej wołowinyhcgdieta.pl-Zupa z Cukini i Czerwonej Chili
  • 4 średnie cukinie, plasterki
  • ½ cebuli, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 400g pomidory z puszki z zielonymi chilli, pokrojone
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżki kminku
  • ½ łyżki chilli w proszku
  • ½ łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz

Podsmaż na patelni wołowinę z odrobiną wody. Włóż do garnka ciśnieniowego podsmażone mięso, cebulę, czosnek, pomidory z zielonymi chilli, przyprawy i przecier pomidorowy a następnie wszystko zalej 350ml wody.  Całość zagotuj, dodaj plasterki cukinii, przykryj i gotuj przez 20-30 minut.
Ilość porcji:4

Zupa z Kurczaka z Kapustą i Chilli


  • 400g piersi z kurczaka, ugotowane i pokrojone w kostkęhcgdieta.pl-Zupa z Kurczaka z Kapustą i Chilli
  • 400g kapusty, posiekanej
  • 400g pomidory z puszki, pokrojone
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • ½ cebuli, posiekanej
  • 1 ½ łyżeczki chilli w proszku
  • 1 ½ łyżeczki kminku
  • sól i pieprz

Do dużego garnka dodaj kapustę, pomidory, chilli, czosnek oraz cebulę i zalej całość 1 ½ l wody. Zagotuj, dodaj przyprawy i zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając aż do momentu gdy kapusta zmięknie. Na koniec dodaj kurczaka na parę minut.
Ilość porcji: 4

Włoska Duszona Cielęcina


  • 400g cielęciny, pokrojone w kostkęhcgdieta.pl-wloska duszona-cielecina
  • 750g kapusty, posiekanej
  • 2 łodygi zielonego selera, pokrojone
  • 4 zielone cebulki, pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 400g pomidory z puszki, pokrojone
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 liść bobkowy
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka  przyprawy włoskiej
  • sól i pieprz

Włóż wszystkie składniki do garnka ciśnieniowego. Zalej całość 450 ml wody, wymieszaj i gotuj przez około 40 minut lub do czasu gdy mięso będzie miękkie. Przed podaniem usuń liść bobkowy.
Ilość porcji: 4

Kalafior Curry


  • 600g kalafiorhcgdieta.pl-przepisy-kalafior-curry
  • ½ cebuli, pokrojonej w plastry
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • szczypta suszonej czerwonej papryki
  • sól i pieprz


Ugotuj kalafior na parze lub w wodzie. Zagrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj cebulę z odrobiną wody i przysmaż aż będzie miękka i szklista. Dodaj curry, szczyptę papryki, sól i pieprz. Zdejmij z ognia, dodaj kalafior i dobrze wymieszaj.
Ilość porcji: 4

Sałatka Pomidorowa z Imbirem


  • 300g pomidorów koktajlowychhcgdieta.pl-przepisy-salatka-z-pomidorow-z-imbirem
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w plastry
  • 3 łyżki ryżowego octu
  • 1 łyżka imbiru, świeżego, potartego
  • stevia, opcjonalnie
  • sól

W małej misce wymieszaj ryżowy ocet, imbir, stevię i sól. Dodaj pomidory i cytrynę i ostrożnie wymieszaj. Przykryj i odłóż do lodówki na 1-4 godziny.
Ilość porcji: 4

Sałatka Ogórkowo-Jabłkowa z Miętą


  • 4 średnie ogórki, obrane i pokrojone w kostkęhcgdieta.pl-przepisy-salatka-ogorkowo-jablkowa-z-mieta
  • 1 średnie jabłko, starte lub pokrojone w kostkę
  • 60 ml jogurt naturalny bez tłuszczu
  • sok z małej cytryny
  • 12 listków mięty, posiekane
  • sól i pieprz
Wymieszaj wszystko w misce i przypraw do smaku. Schłodź w lodowce przed podaniem.
Ilość porcji: 4

 Truskawkowy Sorbet


  • 4-6 średnie truskawkihcgdieta.pl-przepisy-truskawkowy-sorbet
  • 3 kostki lodu
  • stevia
  • ½ łyżki ekstraktu waniliowego lub kakao (do wyboru)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 ml wody

Wymieszaj wszystkie składniki i zamroź.
Ilość porcji: 1

Jabłkowe Ciastko


  • 1 jabłko, starte na miąższhcgdieta.pl-przepisy-jablkowe-ciastko
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki proszku waniliowego
  • stevia do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wymieszaj miąższ ze składnikami i uformuj ciastka (1-2). Piecz je przez 15-20 minut lub aż zbrązowieją.
Ilość porcji: 1

 Ciepłe Jabłko z Cynamonem


  • 1 jabłko
  • cynamon do smaku
  • stevia do smaku



Pokrój jabłko na plastry, posyp cynamonem, stevią i włóż do mikrofalówki na 2-3 minuty.
Ilość porcji: 1

Pomarańczowy Julius


  • 1 pomarańcz
  • 3/4 szklanki pokruszonego lodu
  • 5 kropli sevii
  • 5 kropli ekstraktu waniliowego


Zmiksuj wszystko w mikserze i podawaj w szklance.
Ilość porcji: 1

Sok Pomidorowy


  • 1 pomidor
  • ½ cytryny, sok
  • 1 łyżeczka rozgniecionej kolendry
  • stevia do smaku
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • ¼ łyżeczki kminku
  • ¼ łyżeczki sosu Worcester bez cukru
  • 1/8 łyżeczki nasion selera
  • sól i pieprz
  • Tabasco do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze i podawaj schłodzone lub z lodem.
Ilość porcji: 1

Truskawkowo-Pomarańczowy Smoothie


  • 1 pomarańcz
  • 150g świeżych lub częściowo rozmrożonych truskawek
  • 3/4 szklanki pokruszonego lodu
  • 5 kropli stevii

Wymieszaj wszystko w blenderze i podawaj w szklankach.
Ilość porcji: 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz